Porin vanha hautausmaa on ollut käytössä vuosina 1809 - 1890. Kirkkoherra Fredrik Lebell vihki Porin uuden (nykyisin vanhan) Hampustenmäkeen sijoittuvan hautausmaan käyttöönsä 11.6.1809. Aiempi hautausmaa oli sijainnut kirkon vieressä, aivan kaupungin keskustassa. Sen siirtoa oli ryhdytty pohtimaan Porin vuoden 1801 jälkeen, koska keskustassa sijaitsevan hautausmaan katsottiin etenkin kosteina kesinä levittävän tuolloin yleistä mätäkuumetta.
Tällä vuosisadalla sinne on haudattu vain muutaman kerran, viimeksi 1950-luvulla. Muistomerkkejä on säilynyt yli 300. Vanhan hautausmaan muistomerkkityyppejä ovat rautalaatat, erilaiset rautaristit sekä kiviset muistomerkit. Säilyneitä muistomerkkejä on noin kolmesataa. Vanhin säilynyt muistomerkki on 1810-luvulta. Lähde: Porin kaupunki
Syksyllä 2008 valmistuneet kiitoskivet.
1800-luvulla hautausmaan alue ympäröitiin ensin tilapäisellä aidalla, joka varsin pian korvattiin etelä- ja länsipuolella muuratulla kiviaidalla. Aitaan tehtiin kaksi rautaista ristikkoporttia. Myös hautausmaan laajennusosat aidattiin samalla tavoin aiemman suunnitelman mukaisesti kiviaidalla.
1 kommenttia: Vanha hautausmaa
17. marraskuuta 2009 klo 21.29
Mielenkiintoisia paikkoja nämä vanhat hautausmaat, varsinkin syksyisin.
Otin itsekin joskus samanlaisen sarjan vastaavasta paikasta Hämeenlinnassa.
Lähetä kommentti