Juseliuksen mausoleumi

sunnuntai 1. marraskuuta 2009
Juseliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla on yksi Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon.



Mausoleumin rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Juselius tyttärensä Sigrid Juseliuksen viimeiseksi leposijaksi. Juseliuksen tyttären hauta sijaitsee mausoleumin sisällä. Myöhemmin mausoleumin pihalle on haudattu Juseliuksen kaksi vaimoa. Fritz Arthur Juselius itse on haudattuna mausoleumiin, kuoren alapuolella olevaan tinasekoituksesta valmistettuun sargofagiin.



Mausoleumin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1898, ja se valmistui 1903. Rakennuksen on suunnitellut kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, ja se edustaa uusgoottilaista tyyliä.



Alun perin mausoleumin sisällä seiniä koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskomaalaukset, mutta ne tuhoutuivat kokonaisuudessaan vuonna 1931 tulipalossa, jolloin ne olivat jo huonossa kunnossa johtuen kosteuden tunkeutumisesta sisälle hiekkakivestä tehtyjen seinien läpi. Nykyiset freskot ovat kopioita alkuperäisistä, ja ne maalasi tulipalon jälkeen Akseli Gallen-Kallelan poika Jorma Gallen-Kallela isänsä luonnosten pohjalta.







  • Lue mielenkiintoinen artikkeli lähteestä: Poritieto
Mausoleumiin voi tutustua näin talviaikaan sunnuntaisin klo 12 -14. Mausoleumissa on opas paikalla. Tutustuminen on maksutonta.

1 kommenttia: Juseliuksen mausoleumi

Anonyymi kirjoitti...
20. tammikuuta 2011 klo 21.39

uskomaton paikka kesällä varamasti kaunis. Mieleen jää arvokkuus ja rauha.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...