Väinölän lähiö

perjantai 1. huhtikuuta 2011
Kävin jonkin aikaa sitten piipahtamassa Väinölässä johon minulla on aina ollut tietynlainen suhde. En ole koskaan asunut siellä, mutta kävin Väinölässä ala-astetta. Väinölän kaupunginosahan sijaitsee Luvatan (ent. Outokummun) tehtaan läheisyydessä Itä-Porissa ja siellä asuu noin 2 700 asukasta. Väinölän asukkaista suurin osa asuu Väinölän lähiössä, joka koostuu useista kolmikerroksisista 70-luvun betonielementtitaloista. Viimeviikon Satakunnan Kansan Sunnuntailiitteessä oli hyvä juttu Väinölästä, jos meni ohi, niin kannattaa penkoa lehtikasa ja lukaista. Väinölässä sijaitsee myös vanha lyhytaaltoasema jota kävin kuvaamassa syyskuussa 2009.


Tyypillistä Väinölää.

Väinölän "pääkatu" Väinönraitti joka on rauhoitettu autoilta.


Väinölässäkin on jo tehty julkisivukorjauksia.


Väinölän kirkko (1956)

Väinölän ala-aste (1959) jossa kävin luokat 3-6 on muistoja täynnä.

Tästä ovesta tuli lapsena kuljettua. Mikään ei ole muuttunut 90-luvun alusta.

Väinölässä on R-kioski, joka muutti nykyiselle paikalle Väinölän kirkkoa vastapäätä aikaisemmin toimineen Spar-kaupan vierestä kauppakeskuksesta. Kioski tunnettiin aikaisemmin nimellä Kallen kioski.

Väinölän rautatiesillan joutuu alittamaan mutkien kautta, joka on varmasti aiheuttanut useita vaaratilanteita.
Seo Baari.


Väinölän päiväkoti.


Väinölän kauppakeskus jossa siwa, parturi kampaamo ja ravintola olohuone. Väinölän liikekeskuksessa toimii myös Väinölän kirjatupa, jossa on myös nuorisotila ja asukastupatoimintaa. Kirjatupaa pyörittää Väinölän kirjastoyhdistys, joka toimii Väinölän asukasyhdistyksenä. Toimintaa se toteuttaa yhteistyössä Pormestarinluodon asukasyhdistyksen työllisyysprojektin kanssa. Kirjatuvalla toimii myös venäjänkielisten maahanmuuttajien tulkki- ja sosiaalineuvontapalvelu.

Aikaisemmin Väinölän palvelukeskuksessa toiminut Spar-kauppa lopetti toimintansa ja 8.12.2006 avattiin liikekeskuksen tiloihin Siwa.

Sikalanpolku.


Luvata eli entinen Outokumpu sijaitsee oikeastaan Metallikylässä.


Outokummun työntekijöiden entiset asunnot ovat alueen vanhempaa kerrostalorakentamista.
5 kommenttia: Väinölän lähiö

Anonyymi kirjoitti...
3. huhtikuuta 2011 klo 12.16

Näyttää aika Venäjältä, porilaisen silmin :(

Anonyymi kirjoitti...
18. elokuuta 2011 klo 15.04

"Kioski tunnettiin aikaisemmin nimellä Kallen kioski"..

70- ja 80-luvulla oli V&M Grilli (Virpi ja Matti). Muistaakseni se muutti Luodontielle, kun silloinen R-kioski muutti Luodontien kerrostalon jalasta liikekeskukseen

Anonyymi kirjoitti...
19. elokuuta 2011 klo 0.26

Täytyy sanoa, et on Pori vaan iso kaupunki.

Nuokin nurkat meikäläiselle täysin tuntemattomia ja ennennäkemättömiä.

Jos tonne joutusin, niin en kotiin löytäis. :)

Anonyymi kirjoitti...
14. toukokuuta 2012 klo 13.49

Ja Siwan paikalla oli ennen Linnainmaa, muistan kun kauppa avattiin vuonna-79. Linnainmaan entisiin tiloihin avattiin kuntosali. Asuin Väinölässä vuosina 74-84 ja vieläkin puistattaa, huh.

Finncus kirjoitti...
21. helmikuuta 2017 klo 10.46

Ruokakauppa on ollut Joukahainen, Linnainmaa, TUKO, Spar ja Siwa. Nyt ei ole mitään. Siwa lopetettu. Lähin kauppa lienee Sampolassa. Myös Samassa rakennuksessa ollut kirjatupa/nuorisotila on lopetettu, koska rahat riittivät ainoastaan Pormestarinluodon asukastuvan resursseihin. Legendaarinen "Lounas-Ravintola" on yhä olemassa. Uusi omistaja, trendikkäämpi ja nuorempi ilme, kuin myös asiakaskunta. Mutta muuten ko.kuppila vastaa täysin 90-luvun menoa ja mellastusta. Nykyiset asiakkaat näytti viimeksi ohi kulkiessani olean niitä joiden vanhemmat aikoinaan kuuluivat tuohon asiakaskuntaan. Riitan kampaamo on vielä ainakin pystyssä, mutta viimevuosina kärsi se(kin) liikekiinteistö vesivaurioista.
Pankkiautomaattia kokeiltiin asukastuvan oven vieressä vuosituhannen alussa, mutta ei kannattanut tarpeeksi. Itäisen Porin lähin Otto-automaatti on Prismassa tai Vanhan-Koiviston entisen Op-rakennuksen yhteydessä ja Koivulan K-kaupan yhteydessä. Apteekeista lähin pitäisi olla enää Mikkolan Prisma. Itse synnyin Outokummun E-taloissa 1986 ja ollessani vuoden vanha, muutimme Outkokummuntielle Väinölään. Väinölässä tuli käytyä koulut ja osa Sampolan Ylä-asteen alkuakin. Muistaakseni muutimme sampolaan 2002. 2005 Asuin vielä hetken Sampolassa mutta sittemmin Itä-Pori on jäänyt, ja nyt tätä kirjoittaessani teen muuttoa Riihimäelle!

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...