Veturitallit

torstai 19. marraskuuta 2009
Porin veturitallit on kaupungin marginaalialuetta ja siksi todella mielenkiintoinen kuvauskohde. Ydinkaupungin syke tuntuu täältä katsoen kaukaiselta. Vaikka junat kulkevat edelleen päivittäin useita kertoja veturitallin ohi, on paikalla pysähtyneisyyden tuntu. Sieltä kaupunkiin näyttää olevan lyhyt matka, mutta paikalle on vain harvoilla asiaa.Veturitalli on lähes täynnä pienteollisuustoimintaa . Asiakkaat käyvät paikalla esimerkiksi etsimässä rakennusvaraosia Porin rakennuskulttuuriseura ry:n ylläpitämästä varaosapankista.Varaosapankin toiminta perustuu vanhojen ja uusienkin rakennusosien myyntiin, jotka saadaan lahjoituksena tai Varaosapankin toimesta käydään purkamassa saneerattavista ja purettavista kohteista.


Hylätyltä näyttävät junavaunut ratapihalla eivät olekaan hylättyjä. Ruskeat ovat varastovaunuja ja harmaissa asuvat VR:n komennusmiehet. Ratapiha on siis joidenkin väliaikaiskoti Porissa työskennellessä. Rautatietoiminta näkyy edelleen muutenkin kuin junan kulkemisena.Radan toisella puolella, Hankkijan entisen liikealueen paikalla on useita suuria kerrostaloja, jotka näkyvät veturitallille. Vanha asemarakennus niiden kupeessa tuntuu puristuvan kokoon ja menettävän edustavuutta, jota sillä alueen ainoana suojeltuna rakennuksena on ollut. Länsipuiston kaikki puutalot on aikojen kuluessa purettu ja korvattu kerrostaloilla.


Täällä luonto valtaa alaa odottaessaan tulevaisuutta ja päättäjien ratkaisuja. Veturitallien alue Porissa on hyvä esimerkki siitä, miten aikanaan vilkas ja elintärkeä liikenteen solmukohta muuttuu ns. joutomaaksi.Varaosapankista löytää vaikka mitä.Veturitalli sijaitsee syrjässä kaupungin keskustasta. Monet porilaiset eivät edes tiedä sen olemassaoloa. Kuitenkin sieltä on näköyhteys niin uusille kerrostaloille kuin teollisuusalueelle Karjarannassa. Marginaalissa sijainti ei siis merkitse sitä, etteikö sieltä olisi lyhyt matka kaikkialle, se ainoastaan piiloutuu muiden katseilta. Marginalisoituminen tarkoittaa usein myös, että alueen haluttavuus vähenee ja sen sosiaalinen käyttö muuttuu epätoivotuksi. Jos alue otetaan virkistyskäyttöön, tulee sitä kunnostaa sen historian lähtökohdat huomioon ottaen. Paikan merkitys syntyy sen menneisyydestä, siitä kuinka monelle ja moneen asiaan se on vaikuttanut. Lähde: Porin kaupunki, Suistolaisten puisto

2 kommenttia: Veturitallit

Anonyymi kirjoitti...
28. tammikuuta 2011 klo 14.20

Varaosapankista saatu vanhanajan sähkökatkaisijoita, kierrettäviä, a-hinta 5e. WAU!

Anonyymi kirjoitti...
27. maaliskuuta 2011 klo 2.48

Muistan kun 1960-luvulla kaverien kanssa kaytiin katselemassa, kun hoyryvetureita laitettiin talliin kaantopyoralla ja sekin oli kivaa katseltavaa , kun siina tallien vieressa tankattiin hoyryvetureihin vetta. Valtion sillallakin oltiin ja odotettiin kun veturi tuli ja meni ali sillalla ja sita vetureiden savua oli koko valtionsilta taynna. Asuttiin 6 - osassa Paarnaistenkatu 4. Vuokra isanta oli Vilho Siren joka oli talleilla toissa. Arto. CANADA.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...