Puolimatka rakentaa

maanantai 14. maaliskuuta 2011
Väinölän Outokummuntiellä on tyhjä tontti jossa on pysynyt ihmeen pitkään pystyssä pala lähiörakennushistoriaa.


Wikipedia kertoo rakennusliike Puolimatkasta seuraavaa:

Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy oli aikoinaan Suomen ensimmäisiä ja suurimpia rakennusliikkeitä. Sen perusti rakennusmestari Armas Puolimatka vuonna 1947. Yritys aloitti ensimmäisenä Suomessa teollisen rakennustoiminnan vuonna 1963 ja vuotta myöhemmin käynnistettiin oma suunnittelutoiminta. Ensimmäiset ulkomaiset projektinsa Puolimatka aloitti vuonna 1972 Neuvostoliitossa ja toteutti sen jälkeen liki 20 vuoden aikana merkittävän määrän kansainvälisestikin hyvin mittavia hankkeita.

Vuonna 1984 Hankkija osti Rakennusliike Puolimatkan Armas Puolimatkan perheeltä yhdellä Suomen taloushistorian suurimmista yrityskaupoista, joissa myyjinä on ollut yksityishenkilöitä.
Hankkija vaihtoi hieman myöhemmin nimensä Noveraksi. Yhtiö ajautui konkurssiin vuonna 1992 rakennusliikkeen oston osoittautuessa lama-aikaan liian suureksi ja huonosti ajoitetuksi. Konkurssipesän suurimpana velkojana Kansallis-Osake-Pankki otti haltuunsa Puolimatkan, ja Noveran rakennusosateollisuuden. Sektorit yhdistettiin ja vielä fuusioitiin vuonna 1993 Rakennus-Ruolan kanssa.

Omistajapankki huomasi kuitenkin, ettei näin suurelle yksikölle löytynyt ostajaa, ja KOPin fuusioiduttua SYP:n kanssa Meritaksi, myytiin Puolimatkan rakennustoiminta ja rakennussuunnittelu vuonna 1996 Ruotsin toiseksi suurimmalle rakennusyritykselle NCC-yhtymälle. Puolimatkan rakennusosateollisuutta myytiin eri puolille: elementtiteollisuus Partekille, ikkuna- ja oviteollisuus Paloheimo Oy:lle.

2 kommenttia: Puolimatka rakentaa

Janninna kirjoitti...
14. maaliskuuta 2011 klo 18.58

No tämäpäs sattui sopivasti. Muutin muutama viikko sitten tuohon lähistölle ja olen siitä asti miettinyt, että mikä mahtaa tuo Puolimatka olla, jota tuo rähjäinen kyltti mainostaa. Selvisipä nyt sitten tämäkin! :)

Porissablogi kirjoitti...
15. maaliskuuta 2011 klo 18.47

Heh, aika hauska sattuma. Se on ollut kyllä ihmeen pitkään pystyssä. Muistan kun jo joskus sillon muksuna Väinölän ala-astetta käydessäni ihmettelin mitä se kyltti tarkoittaa.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...