Tulitikkutehdas Tikkulassa

keskiviikko 29. joulukuuta 2010 0 kommenttia
Monille porilaisille Tikkula on tuttu kauppapaikkana, mutta sillä on myös mielenkiintioinen historia. Porin Tulitikkutehdas on perustettu nimittäin jo vuonna 1850. Yritys lopetti toimintansa vuonna 1987. Ehkä tunnetuimpia tehtaan tuotteista olivat Karhu-tulitikut, joiden rasian etiketissä oli mukana myös Poria symboloiva karhu. Tulitikkutehdas oli Porin Oluttehtaan jälkeen kaupungin toiseksi vanhin yritys, joka viimeisinä vuosinaan valmisti tulitikkuteollisuuden puolivalmisteita, haapasäleitä eli tikkuja ilman massapäätä. Porin Tulitikkutehtaan ruotsalaisen omistajakonsernin, Swedish Match Ab:n vuonna 1987 antaman ilmoituksen mukaan porilaisen tehtaan toiminta piti lopettaa markkinoiden rajun supistumisen takia. Tikkutehtaan lopettaessa toimintansa työttömäksi jäi kaikkiaan noin 80 työntekijää.

Nykyään konttorirakennuksessa sijaitsevat Porin työväenopiston Tikkulan toimipiste sekä Musan Salaman toimisto.


Vuonna 2003 tehtaan paikalle valmistui Tikkulan S-market, jolloin tulitikkutehtaan halleja purettiin uuden marketin tieltä. Vain tulitikkutehtaan konttori jätettiin purkamatta, koska se oli suojeltu rakennus.


Myös tulitukkutehtaan tienpuoleinen tiilinen julkisivu säästettiin muistona vanhoilta ajoilta, ja se koristaa nyt ABC-liikennemyymälän sisäänkäyntiä.



Tehdas oli aikoinaan Euroopan suurimpia, siellä työskenteli 300 työläistä ja esim. vuonna 1860 tulitikkuja valmistui noin 85 000 ruplan arvosta. Tulitikkutehtaan erinomaisia laatutuotteita arvostettiin ulkomaillakin, jopa Amerikassa ja Austraaliassa asti. Porissa voitiinkin leikkisästi sanoa, että "Suomi ilman porilaisia tulitikkuja olisi monin paikoin ulkomailla ihan tuntematon maa".

Porin tulitikkutehdas tuotti 80% Suomen tulitikuista vuonna 1872 ja viennin osuus oli 20% tuotannosta, lähinnä Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan ja Englantiin. Työ tehtaassa oli paljolti käsityötä. Tehtaassa valmistui vuonna 1894 yhteensä 4,8 miljoonaa laatikkoa parafineerattuja ja 9 miljoonaa laatikkoa rikitettyjä tulitikkuja näiden valmistelmien arvon ollessa 112 800 markkaa. Tehdas siirtyi 1900-luvun alkuvuosina joen eteläpuolelle Vähä-Rauman kylään. Tehtaan ympäristöaluetta alettiin kutsua nimellä "Tikkula".


Kävin konttorirakennukseessa noin kuukausi sitten sisällä. Rakennuksessa on nykyään Porin työväenopiston tilat jossa on useita kangaspuita. Tiloissa oli meneillään nimenkeräysadressi kaupungille toiminnan jatkamiseksi Tikkulassa.

Sulaketaulusta on luettavissa historiaa.



ABC:n pääsisäänkäynti.


S-market Tikkulasta on tullut yksi Porin suosituimmista ruokakaupoista.

Tiloissa toimii myös Terveys Tuulia, Tiimari, Suutari ja St1 energiamarket.

Kodin terra valmistui keväällä 2009. Myyntialaa on 12500 m2.


Lähteet: Pori-tieto

Joulukuusen aika

keskiviikko 22. joulukuuta 2010 0 kommenttia
Taas on tullut se aika vuodesta kun sisälle haetaan kuusipuu joko itse metsästä tai kuusikauppiaalta. Kuusta ei kannata kuitenkaan heti suoraan survaista jalkaan ja viedä olohuoneeseen, vaan muutama juttu olisi hyvä tietää. Tässä juhlitaan.netistä kopioitu hieman tietoa kuusen hoidosta. Kuvat alla ovat Mikkolan Karhumuovin pihasta jossa Nakkilan nuoret uheilijat Ry myy kuusia.

Jäinen kuusi pitää sulattaa hitaasti ennen kuin se asetetaan jalkaan. Sulatuspaikaksi käy viileä tila, jossa on vain muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulee olla vedessä koko sulatuksen ajan. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, voit tuoda puun pesuhuoneeseen. Laita tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua. Puu on valmis jalkaan asetettavaksi noin 8 tunnin jälkeen.

Ota kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistele roskat irti. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaksi. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata tyvestä pois. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta. Kiristä jalan ruuvit ja pystytä kuusi.

Puun tyven leikkauspinta pitää pitää vedessä koko ajan. Vettä ei saa päästää loppumaan. Veden kulutus on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.





Länsipuisto päästä päähän

keskiviikko 15. joulukuuta 2010 0 kommenttia
Porin puistoakselit, etelä-, pohjois-, itä- ja länsipuisto, tehtiin suurpalon 1852 jälkeisen Chiewitzin laatiman Porin asemakaavan mukaan. Puistojen varressa on joitakin vanhoja rakennuksia, mm. VPK:n talo (1894, nykyisin ravintola Punainen Kukko), entinen ruotsalainen yhteiskoulu (1892, nyt Porin taidekoulu) sekä ns. Äyrilän talo (1854) ja entinen puhelinlaitos (1927, nyt Luontotalo Arkki). Tällä kertaa kävellään länsipuisto päästä päähän. Lähteet: Pori-tieto.


Vanha rautatieasema, joka sijaitsee Länsipuiston päässä ja Vapaudenkadun varrella on valmistunut vuonna 1919. Ensimmäinen, samalle paikalle vuonna 1895 valmistunut asemarakennus tuhoutui tulipalossa 1918. Ensimmäinen rautatieasema vihittiin käyttöön 4.11.1895. Nykyään vanha suojeltu rautatieaseman rakennus on restauroitu asunnoiksi.




Puistot ovat tunnettuja Porin nimikkolinnun mustavariksen pesimäyhdyskunnista. Porin puistotoimi ansaitsee kiitoksen keskustan hienoista viheralueista, jotka on laitettu kuntoon vuosien pitkäjänteisellä, hyvällä työllä ja suunnitelmallisuudella.



Vuonna 1951 valmistunut 6 kerroksinen 31 asunnon Länsipuisto 26 on puiston kauneimpia kerrostaloja.

Länsipuiston toinen pää - puistojen risteys.


Kesällä uuden maalin pintaan saanut punainen kukko. Kuva blogissa.

Nurmen kukan soma pikkukioski puistojen risteyksessä, itäpuiston päässä.


Ketään kotona? Kohta on.

maanantai 13. joulukuuta 2010 1 kommenttia
Näin mainostaa Taalerintehdas nuikkisen kulmaan rakennettavaa 65 asunnon kerrostaloa, jota aletaan pian rakentamaan. Katutasoon on tulossa uusi K-Supermarket.



Kauempana näkyvä punatiilinen Liisankatu 14 on tunnettu puistotalona, jossa järjestettin aikoinaan paljon tansseja. Talo on muutettu vuonna 1997 asuinkäyttöön. Taideteos Liisankatu 9 seinässä jää todennäköisesti uudisrakennuksen seinän taakse.

Jouluostoksilla käviksellä

perjantai 10. joulukuuta 2010 2 kommenttia
Sokos Satakunnan näyteikkunoiden joulusomistuksiin on aina panostettu, tosin tänä vuonna tuntui että liikkuvia osia oli vähemmän kuin ennen. Alkuperäinen City-Sokos avattiin syksyllä 1973. Sokoksessa tehtiin mittava remontti vuonna 2002, jolloin osuuskauppa myös irtisanoi katutasossa vuodesta 1993 toimineen McDonald'sin. Koko Sokoksen liiketoiminta siirtyi osuuskaupalle vuonna 2004 arviolta 10 miljoonalla eurolla.

Bepop (1989). Taustalla keskuskartanoa.

Promenadikeskus (1999) ja taustalla Porin Sokos.


Eetunaukiota. Taustan funkistyylinen Hallitalo on rakennettu vanhan hallitalon (1928) jatkeeksi vuonna 1939. Rakennuksessa toimii mm Casa Ratsula, Radio Pori ja Rax.


Taustan Herttuantori on rakennettu vuonna 1984. Toimistorakennuksessa toimii useita eri alojen liittoja ja katutasossa muun muassa videovuokraamo Filmtown ja vaateliike Minea. Sokoksen ja isokarhun välinen silta valmistui vuonna 2004 ja maksoi 250 000 euroa.



Kun Promenadikeskus valmistui vuonna 1999 lisääntyi porilaisten elokuvissa käynti peräti 70 prosentilla.

Isokarhu (1991).

Vuonna 1986 aloittanut Ice Cream House on auki joka päivä myös näin joulun aikaan.



Luminen Pori

tiistai 7. joulukuuta 2010 2 kommenttia
Näihin aikoihin se lumi tuli viime vuonnakin ja pysyi maassa sitten kevääseen asti. Saas nähdä kuinka tänä vuonna käy.

Auto Länsipuistossa.

Katariinankatua. Porin "länsi-keskusta" eli kaupunginosat 2 (Teljä) ja 3 (Malminpää) ovat rakennuskannaltaan hyvin sekalaisia. Suurin osa on arkkitehtuurisesti ei niin kauniita 70- ja 80-luvun betonielementtitaloja.

Mikonkatua. Taustalla vesitorni (1936).


Liisankatu 29.

Katariinankatu.

Porissa pääsee luistelemaan ihan keskustassa, Liisantorin luistelukentällä.

Liisanpuisto on Winnovan opetusravintola.


Aurinko ei montaa tuntia päivässä näyttäydy.

Vanhakoivistontien palveluita

lauantai 4. joulukuuta 2010 0 kommenttia

Herralahden K-Supermarket Ruokapori paloi pahasti marraskuussa 2003 kun kylmätiskin oikosulku sytytti tulipalon. Kauppa aukesi vasta kesäkuussa 2004 K-supermarketiksi muuttuneena.

Perinteinen lounaskahvila Kahvi ja Ruoka Shop Koivulan puolella osoitteessa vanhakoivistontie 15.

Vanhakoivistontie 14 sijaitsee useita yrityksiä.

Vanhakoivistontie 3 Koivulan noutopizza ja Laineen kukka.

Koivulan kahvio, Hius-Soppi Ritva Multisilta ja R-kioski.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...