Monille porilaisille Tikkula on tuttu kauppapaikkana, mutta sillä on myös mielenkiintioinen historia. Porin Tulitikkutehdas on perustettu nimittäin jo vuonna 1850. Yritys lopetti toimintansa vuonna 1987. Ehkä tunnetuimpia tehtaan tuotteista olivat Karhu-tulitikut, joiden rasian etiketissä oli mukana myös Poria symboloiva karhu. Tulitikkutehdas oli Porin Oluttehtaan jälkeen kaupungin toiseksi vanhin yritys, joka viimeisinä vuosinaan valmisti tulitikkuteollisuuden puolivalmisteita, haapasäleitä eli tikkuja ilman massapäätä. Porin Tulitikkutehtaan ruotsalaisen omistajakonsernin, Swedish Match Ab:n vuonna 1987 antaman ilmoituksen mukaan porilaisen tehtaan toiminta piti lopettaa markkinoiden rajun supistumisen takia. Tikkutehtaan lopettaessa toimintansa työttömäksi jäi kaikkiaan noin 80 työntekijää.
Nykyään konttorirakennuksessa sijaitsevat Porin työväenopiston Tikkulan toimipiste sekä Musan Salaman toimisto.
Vuonna 2003 tehtaan paikalle valmistui Tikkulan S-market, jolloin tulitikkutehtaan halleja purettiin uuden marketin tieltä. Vain tulitikkutehtaan konttori jätettiin purkamatta, koska se oli suojeltu rakennus.
Myös tulitukkutehtaan tienpuoleinen tiilinen julkisivu säästettiin muistona vanhoilta ajoilta, ja se koristaa nyt ABC-liikennemyymälän sisäänkäyntiä.
Tehdas oli aikoinaan Euroopan suurimpia, siellä työskenteli 300 työläistä ja esim. vuonna 1860 tulitikkuja valmistui noin 85 000 ruplan arvosta. Tulitikkutehtaan erinomaisia laatutuotteita arvostettiin ulkomaillakin, jopa Amerikassa ja Austraaliassa asti. Porissa voitiinkin leikkisästi sanoa, että "Suomi ilman porilaisia tulitikkuja olisi monin paikoin ulkomailla ihan tuntematon maa".
Porin tulitikkutehdas tuotti 80% Suomen tulitikuista vuonna 1872 ja viennin osuus oli 20% tuotannosta, lähinnä Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan ja Englantiin. Työ tehtaassa oli paljolti käsityötä. Tehtaassa valmistui vuonna 1894 yhteensä 4,8 miljoonaa laatikkoa parafineerattuja ja 9 miljoonaa laatikkoa rikitettyjä tulitikkuja näiden valmistelmien arvon ollessa 112 800 markkaa. Tehdas siirtyi 1900-luvun alkuvuosina joen eteläpuolelle Vähä-Rauman kylään. Tehtaan ympäristöaluetta alettiin kutsua nimellä "Tikkula".
Kävin konttorirakennukseessa noin kuukausi sitten sisällä. Rakennuksessa on nykyään Porin työväenopiston tilat jossa on useita kangaspuita. Tiloissa oli meneillään nimenkeräysadressi kaupungille toiminnan jatkamiseksi Tikkulassa.
Sulaketaulusta on luettavissa historiaa.
ABC:n pääsisäänkäynti.
S-market Tikkulasta on tullut yksi Porin suosituimmista ruokakaupoista.
Tiloissa toimii myös Terveys Tuulia, Tiimari, Suutari ja St1 energiamarket.
Kodin terra valmistui keväällä 2009. Myyntialaa on 12500 m2.
Lähteet: Pori-tieto