Länsipuisto päästä päähän

keskiviikko 15. joulukuuta 2010
Porin puistoakselit, etelä-, pohjois-, itä- ja länsipuisto, tehtiin suurpalon 1852 jälkeisen Chiewitzin laatiman Porin asemakaavan mukaan. Puistojen varressa on joitakin vanhoja rakennuksia, mm. VPK:n talo (1894, nykyisin ravintola Punainen Kukko), entinen ruotsalainen yhteiskoulu (1892, nyt Porin taidekoulu) sekä ns. Äyrilän talo (1854) ja entinen puhelinlaitos (1927, nyt Luontotalo Arkki). Tällä kertaa kävellään länsipuisto päästä päähän. Lähteet: Pori-tieto.


Vanha rautatieasema, joka sijaitsee Länsipuiston päässä ja Vapaudenkadun varrella on valmistunut vuonna 1919. Ensimmäinen, samalle paikalle vuonna 1895 valmistunut asemarakennus tuhoutui tulipalossa 1918. Ensimmäinen rautatieasema vihittiin käyttöön 4.11.1895. Nykyään vanha suojeltu rautatieaseman rakennus on restauroitu asunnoiksi.




Puistot ovat tunnettuja Porin nimikkolinnun mustavariksen pesimäyhdyskunnista. Porin puistotoimi ansaitsee kiitoksen keskustan hienoista viheralueista, jotka on laitettu kuntoon vuosien pitkäjänteisellä, hyvällä työllä ja suunnitelmallisuudella.



Vuonna 1951 valmistunut 6 kerroksinen 31 asunnon Länsipuisto 26 on puiston kauneimpia kerrostaloja.

Länsipuiston toinen pää - puistojen risteys.


Kesällä uuden maalin pintaan saanut punainen kukko. Kuva blogissa.

Nurmen kukan soma pikkukioski puistojen risteyksessä, itäpuiston päässä.


0 kommenttia: Länsipuisto päästä päähän

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...