Porin Väinölässä sijaitseva funkistyylinen lyhytaaltoasema on mielenkiintoinen kuvauskohde, sillä asema on aito alkuperäinen. Minkäänlaisia korjauksia 70-vuotiaalle rakennukselle ei ole varmaankaan koskaan tehty, tai ainakaan vähään aikaan.
Asema rakennettiin vuonna 1939 vuoden 1940 olympiakisoja varten. Aseman päätyminen Poriin tuli mahdolliseksi mm. siitä syystä, että Porin kaupunki oli luovuttanut asemaa varten 10 hehtaarin maa-alueen. Vuoden 1939 alussa asemaa varten oli tehty sopimus englantilaisen Marconi-yhtiön kanssa 50 kw:n lyhytaaltoaseman laitteiden asentamisesta Poriin. Kisat jäivät pitämättä, mutta asema on nyt osa Porin historiaa.
Vuosien varrella lyhytaaltoaseman tehoja nostettiin niin, että läheisten kaupunginosien asukkaat alkoivat kuulla kummia. Radiolähetyksiä saattoi kuulla sähköuunistakin. Erityisen paljon lähetykset häiritsivät Sampolan ja Väinölän asukkaita. Syyt olivat ilmeiset, häiriöt syntyivät liian tehokkaista laitteista. Porissa tutkittiin häiriöitä ja yritettiin selvittää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Asema siirtyi 1988 uuteen paikkaan Preiviikiin, jossa niin ikään paikalliset asukkaat osoittivat tyytymättömyytensä paikan valintaan. Lyhytaaltolähetykset Preiviikissa loppuivat käsittääkseni vuonna 2007. Lähteet: Poritieto.com ja wikipedia
10 kommenttia: Porin lyhytaaltoasema
12. syyskuuta 2009 klo 16.40
Näyttää ihan Alvar Aallon suunnittelemalta Viipurin kirjastolta. Ja vielä huonommassa kunnossa. Kenen häpeä?
18. joulukuuta 2009 klo 15.07
Olin tuolla mukana tekemässä sisätilojen, mm. lähetinhallin sisämaalausremonttia 70-luvun alussa. Asemahan oli tuolloin täydessä loistossaan ja lähetystoiminta ympäri maailmaa pyöri täydellä teholla. Kiipesin ruokatunnilla yhteen radiomastoista ja sain otetuksi komeita kesäkuvia ympärillä avautuneesta porilaismaisemasta. Radion pääjohtaja Hella Wuolijoki kävi muuten aikoinaan vihkimässä juuri valmistuneen aseman. On valitettavaa, että noin ainutlaatuisen rakennuksen annetaan päästä noin huonoon kuntoon, ei tarvita, kuin että joku keksii vaatia sen purkamista huonokuntoisuuden takia ja ympäristölleen vaarallisena. Mastothan on jo kaadettu ajat sitten.
15. joulukuuta 2010 klo 1.26
Asuin itse lapsuuteni Väinölässä, mutta tuohon lyhytaaltoasemaan en koskaan tutustunut. Oletteko kuulleet, että Yle tekee dokumenttisarjaa vanhoista rakennuksista ja lyhytaaltoasema on yhtenä kohteena siinä? Lisätietoa tuossa: http://yle.fi/alueet/turku/2010/09/dynamo-klubi_ja_lahnajarven_seisake_olisivat_sailyttamisen_arvoisia_1999885.html
Muutin itse pois Porista kesällä 2009 enkä ole viime tammikuun jälkeen käynyt Porissa. Meinasin melkein pyörtyä kun näin kuvat uudesta uimahallista ja siitä tyhjästä tontista Ratsulan vieressä! Enkä muistanut että Kanakki on palanut, enkä sitä että Porkan sillan viereen jotain rakennetaan! Enkä tiennyt Puuvillan uudesta kauppakeskuksesta, enkä Antinkadun Long Straight -rakennuksen purkamisesta. Kyllä ehtii kaupunki muuttua vuoden aikana. Todella hyvä blogi kyllä!
5. tammikuuta 2013 klo 19.53
Vuona 1950 radioaseman päällikkö Frantsila nimeltään(muistaakseni)ajeli hienolla autollaan, piippu suupielessä, silloin vieressä olleen puukoulun ohi, se ärsytti ja tuli heitettyä kivellä autoa.Tästä tuli kova kysely koululle syyllisestä, ei tullut silloin tunnustettua, nyt se tuli tehtyä.
5. helmikuuta 2013 klo 17.04
Porin lyhytaaltoasemasta on julkaistu juttu Ylen Elävässä arkistossa. Sisältää mm. videokuvaa vuodelta 1950 ja 1988.
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/porin_lyhytaaltoasema_valitti_ohjelmat_maailmalle_seka_porilaisten_uuneihin_94229.html
7. helmikuuta 2017 klo 10.49
Artikkeli asemasta löytyy
http://www.nettiradiomaailmalla.com/porin-lyhytaaltoasema/#.WJmI4C196M8
siellä myös valokuvia ja äänileikkeitä.
7. lokakuuta 2017 klo 13.51
Tuttuja kuvia vuosien takaa. Entisestään vaan talo rapistunut...
Olin aikoinaan töissä noin kahden vuoden ajan kyseisellä radioasemalla, eli aseman viimeisinä vuosina 80-luvun puolivälissä. Samaan aikaan rakennettiin uutta asemaa Preiviikiin. Toimin asemalla käyttöteknikkona muutaman muun kanssa. Vuorotyönä käynnisteltiin ja viriteltiin lähettimiä. Lähetyksiä lähti ympäri maailmaa.
Lopulta aseman toiminta loppui ja jatkui Preiviikin LA-keskuksessa, joka olikin sitten täysin automatisoitu. Hallussani on VHS-video, joka on kuvattu aseman katolta ja siinä näkyy vanhojen mastojen kaato. Tämä on tarkoitus digitoida ja siirtää Youtube -palveluun. Kunhan saan tarvittavan laitteiston kasaan ja pääsen siirron tekemään.
Löytyy myös joitakin valokuvia aseman sisätiloista viimeisiltä vuosilta. En vain tiedä missä ne ovat...
Hyvä blogi!
28. joulukuuta 2018 klo 18.08
Koitas Jan tuo video saada digitoitua
21. huhtikuuta 2020 klo 11.41
Porin kaupunki päätti yli 30 vuotisen vuokrasopimuksen Satakunnan Mobilistien kanssa.
Toivottavasti rakennus on suojeltu, sillä leka varmasti heiluu, kun pitkäaikainen vuokralaine ajetaa pois :/
12. lokakuuta 2020 klo 14.35
Hei,
Porin lyhytaaltoasemaa kehitetään ja pyrimme keräämään erilaista historiallista materiaalia julkaistavaksi asemalle perustetuilla nettisivuilla ja/tai tallennettavaksi Satakunnan museon arkistoon.
Sivuihin ja siellä oleviin aiemmin julkaisemattomiin arkistokuviin voi tutustua osoitteessa www.lyhytaaltoasema.fi.
Sivuilla on nähtävissä myös tässäkin viestiketjussa mainittu Suojele minua! -ohjelma.
Tällä hetkellä aseman tulevaisuus näyttää siis hyvältä, eikä syytä huoleen purun suhteen ole. Päinvastoin. Koko rakennus siirtyy vuoden 2021 alusta kaupungin kulttuuriyksikön alaisuuteen ja toimintaa ollaa kehittämässä. Viime viikon maanantaina alkoi viimeinkin myös kauan kaivattu julkisivun paikkarappaus.
Laittakaa viestiä jos tulee mitä tahansa asemaan liittyvää mieleen, sivujen kautta tai tähän alle.
Nyt on aseman historiassa kääntymässä uusi lehti ja sen tulevaisuuden kehittelemiseen kaivataa väkeä.
Tervetuloa mukaan!
Yst.
Niilo Rinne
Suunnittelija
Porin kaupunki
Sivistystoimiala
0447011252
niilo.rinne@pori.fi
Lähetä kommentti