Reposaaren VPK-talo

sunnuntai 9. lokakuuta 2011
Reposaaren kaunis VPK:n talo on valmistunut vuonna 1901 ja se sijaitsee Kirkkokadun ja Amiraalinkadun kulmassa Reposaarella. Talossa on pidetty historiansa aikana lukuisia tanssiaisia, toiminta- ja harjoitusiltoja sekä perhejuhlia. Erityisen suosittu talo on nykyään häiden juhlapaikkana. Talossa on kuvattu elokuviakin, joista merkittävin on amerikkainen vuonna 1986 valmistunut White Nights, joka sai Oscarin Lionel Richien legendaarisesta biisistä Say You Say Me. Jos kiinnostaa, niin leffan saa tilattua ainakin cdon.comista noin 6 eurolla.Pori-tieto kertoo talon historiasta seuraavaa: Vuonna 1896 aloitettiin varojen kerääminen VPK-talon rakennusrahastoon järjestämällä arpajaiset. Vuosikokouksessa 27.3.1897 perustettiin toimikunta, jonka ensimmäisenä tehtävänä oli hankkia takausmiehet rakennuslainan saamiseksi. Kaupunginvaltuusto päätti 10.3.1898 luovuttaa vuokravapaasti tontin palokunnalle talon rakentamista varten.

Kirkkokadun ja Amiraalinkadun kulmaan aloitettiin kivijalan teko kiilatuista luonnonkivistä vuonna 1898 ja työ saatiin valmiiksi seuraavan vuoden 1899 alussa. Varsinainen rakennusurakka annettiin urakoitsija Farsenille sekä maalaus- ja sisustustyöt maalari Lehtiselle. Porin Säästöpankki antoi kiinnelainan. Arkkitehti J. Nordstrand laati piirustukset ja maistraatti hyväksyi 12.6.1899 rakennussuunnitelman. Talo tehtäisiin kokonaan hirrestä ja vuorattaisiin ulko- ja sisäpuolelta laudoituksella. Rakennustyöt oli jo aloitettu heti kivijalan valmistuttua ja 12.2.1901 talo oli valmis. Juhlasalin yhteydessä oli pieni näyttämö, jonka takana pukeutumishuone sekä lisäksi pieni kahvilahuone, eteistilat ja vahtimestarin asunto.

Rakennuksen ikimuistoisiksi muodostuneet vihkiäiset pidettiin suurin juhlallisuuksin. Vieraita oli noin 500 henkeä, sahan työväkikin oli saanut vapaapäivän tilaisuutta varten. Kun arvokas ja monipuolinen ohjelma oli saatu päätökseen ja tanssin piti alkaa, juoksi sisään poliisi viheltäen pilliinsä ja huutaen tulen olevan irti. Yleiseltä pakokauhulta sentään vältyttiin ja juhlaväki saatiin rauhallisesti poistumaan talosta. Ulkona heitä sitten kohtasi pelottava näky, sillä koko saha paloi tulimerenä. Palokunta joutui suoraan juhlasta sammutustöihin, suojelemaan lautatarhaa ja muita rakennuksia, jossa työssä onnistuttiinkin.

VPK:n talossa alettiin pitää iltamia, tanssiaisia, voimistelu-, paini- ja harjoitusiltoja sekä muita juhlia. Taloa on vuosien mittaan korjattu ja kunnostettu, joten se on pysynyt toimivana keskuspaikkana, joka vaikuttaa edelleen Reposaaren ja lähiseudun elämään. Lähde: Pori-tieto1 kommenttia: Reposaaren VPK-talo

Anonyymi kirjoitti...
11. lokakuuta 2011 klo 13.24

Kaverit häät olivat täällä 1990-luvulla. Hieno paikka! Suosittelen.

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...