Aittaluodon pato

sunnuntai 31. lokakuuta 2010
Pävitetty 7.12.2010 lukijan postilla. Kuvan alla.
Porin keskustassa, aivan keskustan itäpuolella sijaitsi vielä sata vuotta sitten Herralahti (Herreviken tai Kungsviken ruotsiksi) niminen vesistö kuten tässä linkin asemakaavassa vuodelta 1852 on nähtävissä. (Lisää Porin karttojen historiasta löytyy täältä.) Aittaluodossa Aittaluodonkadun päässä sijaitsee tämä silta ja siihen liittyvä pieni rakennus, josta olisi todella mielenkiintoista saada lisätietoja. Netistä niitä ei ainakaan tuntunut löytyvän. Se ainakin on melko varmaa, että Herralahden kuivatettuun lahteen se ainakin liittyy. Nykyään tämän kautta taidetaan laskea kaupungin sadevesiä jokeen.


Sain mielenkiintoista postia blogin lukijalta ja lainaan viestiä hänen luvallaan. Hän on asunut Hennalassa, aivan punppuaseman vieressä 50-luvun molemmin puolin lapsuutensa seitsemän ensimmäsitä vuotta.

Tietoni asuinympäristöstä ovat siis lapsuuden muistikuvia 50-luvun alusta. Nykyisin koko Aittaluodon alue on täytetty ja myllerretty täysin toisenlaiseksi. Siinä missä nyt on kerrostaloja oli autio alava viiki. Eipä tuota lapsena arvannut, mistä sana on peräisin. Viikissä oli pommikuoppia sota-ajan pommitusten jäljiltä. Viiki oli enimmäkseen kuivaa maata pommikuoppien vesiä lukuun ottamatta. Kesäisin viiki oli toisinaan veden peitossa, niin että siellä saattoi kahlata tai seilata lautalla. Tulviminen taisi olla tavallisempaa talven myötä ja keväisin.

Pumppuasema oli pitkän, ehkä n. 5 m leveän, juovan ja joen välissä. Ruopattu juopa jatkui pallokentän, silloisen jääkiekkokaukalokentän ja urheilukentän takana ties minne. Pumppuaseman ilmeinen tarkoitus on ollut aikoinaan kuivattaa alava lahti ja pitää se kuivana. Keväällä saattoi jopa Hennalan päädyn kellarissa olla vettä 10-20 senttiä. Sitä imettiin pois sammakkopumpuilla. Katsoin netistä ja kyllä lapsuudessa opittu pumpun nimi täsmää.

Urheilukentän takana oli kaupungin kaatopaikka (siis ennen tehdasaluetta ja joenrannan asuinaluetta). Kaatopaikan reunat taisivat aina olla vetistä aluetta. Onkohan kaikki kaatopaikkaroina edelleen niillä sijoillaan maan alla?

Asuntomme ikkunat olivat muuten tuon kuvissa näkyvän valkoisen kivikolossin päädyssä toisessa kerroksessa juuri pumppuasemaa vastapäätä. Juopa oli vaarallinen paikka lapsille, koska siellä asui Näkki. Isäni veti muistaakseni kerran naapurin tytön ylös juovan avannosta. Talvella luistelin ensimmäistä kertaa juovan jäällä. Pallokentällähän oli talvisin varsinainen luistinrata.

Aittaluodon historiaan liittyy kaikenlaista. Joen rannassa oli minun aikanani veneitä ja joskus aikoinaan veneveistämö. Siitä tulee tuo nimitys Varvinkatu. Aittaluodonkadun toisella puolella oli Pultaani. Taas nimi vanhaa perua purjekankaiden kudontapaikasta ("Buldaani, pellavasta, hampusta t. juutista kudottu kaksiniitinen kangas). Kruunun viljamakasiini on puolestaan peräisin jo 1860-luvulta.

Onkohan tuon vesijuovan tilalla mitään viemäröintiputkitusta ja käytetäänkö pumppuasemaa enää veden pumppaamiseen jokeen? Lieneekö silta ja asema jätetty vain paikoilleen menneiden aikojen muistoksi?


Rakennukselle on tehty julkisivukorjausta ja kunto on hyvä.



Silta näyttää vanhalta, veikkaisin olevan 1900-luvun alusta.

















Sulkuja ei ole hetkeen käytetty.

Solmussa olevia pyöriä Kokemäenjoessa ja sen rannoilla riittää.






0 kommenttia: Aittaluodon pato

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...