Vesiliukumäet ja kaikki

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011 0 kommenttia
Kyllä vesiliikuntaa harrastavien porilaisten pian kelpaa kun uusi uimahalli avataan noin kolmen kuukauden kuluttua. Uuden hallin yksi erikoisuus on vesiliukumäki, joka ei ole tarkoitettu pelkästään lapsille vaan myös aikuisille. Liukumäki kestää tuhdimmatkin vauhdin ystävät.


Liukumäki ilmeisesti ei tule näkymään kadulle kuten nyt, vaan liukumäen kulmaus päällystetään todennäköisesti samalla vihreällä kuparilla kuin muutkin hallin osat.



Täältä kulmasta halli on vielä vähän vaiheessa.






Uuden hallin höyrysauna. Kuva: SK


Porin vanha rautatiesilta

maanantai 27. kesäkuuta 2011 0 kommenttia
Olen monesti kukenut autolla Porin vanhan rautatiesillan ohi ja harmitellut kun ei ole ollut aikaa tai kameraa mukana. Nyt vihdoin tilaisuus tuli ja ilmakin oli sillan kuvaamiselle mahtava. Teräksinen rautatiesilta on valmistunut vuonna 1930. Pituutta sillalla on peräti 194 metriä.








Ruoste valtaa.







Tästä kulkee monen koulu- ja työmatkat.

Rautatiesillalta näkyy lukkarinsannan silta, joka on 195 metriä pitkä teräksisen liittopalkkisilta. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2005 ja silta otettiin käyttöön Porin päivänä vuonna 2006.




Tulvavallit.


Takaisin pohjoispäässä.

Riku ja Ari.

Sillan alitus on vaarallinen pyöräilijöille sekä autoilijoille.




Kuvia löytyy vielä lisää Picasassa.



Vapaus-Isänmaa muistomerkki

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011 1 kommenttia
Satakunnankadun länsipäässä, paloasemaa melkein vastapäätä sijaitsee Porin kaupungin pystyttämä muistomerkki, jonka olemassaolosta en ollut ennen tietoinen. Vapaus-Isänmaa Kunnianosoitus sotien 1939-1945 veteraaneille.




Puistoa vastapäätä sijaitsee Porin paloasema.

Parkkihallin katolla

tiistai 21. kesäkuuta 2011 5 kommenttia
Europa korttelin yhteydessä rakennettiin itsenäisyydenkadulle julkinen parkkihalli jonka käyttöaste on ainakin vielä tällä hetkellä melko pieni, paitsi nuorison keskuudessa jotka ovat rauhallisen hengailupaikan löytäneet. Aikaisempia kuvia löytyy paikalta ainakin vuodelta 2009.



Maksun suoritus. Taustalla Scandic hotelli joka muistetaan myös
Hotell Jazzina vuodesta 1994 alkaen.





Korttelin viimeisimmän rakennuksen, Europa Esplanad 2:n pihaa vielä viimeistellään.



Porin linnat - Karhulinna

maanantai 13. kesäkuuta 2011 2 kommenttia
Karhulinna valmistui vuonna 1928, ja se rakennettiin alun perin suojeluskuntataloksi. Kun suojeluskuntalaitos sodan jälkeen lopetettiin, ryhtyi taloa isännöimään Suomen Punainen Risti 1944. Talon suurta salia on aikojen saatossa käytetty moniin tarkoituksiin. Rauma-Repola osti Karhulinnan SPR:ltä marraskuussa 1980. Rakennuksen alkuperäiset piirustukset teki turkulainen arkkitehti B. Wahlroos. Esikunta kelpuutti kuitenkin aikoinaan Wahlroosin piirustuksista vain julkisivun ja senkin muutosten jälkeen. Suojeluskuntalaiset lisäsivät sittemmin taloon muun muassa ikkunoita, ja lopulliseen muotoonsa piirustukset valmistuivat Hj. Sirenin rakennustoimistossa. Vuonna 1999 Steiner-koulu muutti karhulinnaan. Lähde: Pori-tieto










Junnila on kuin sadusta

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011 6 kommenttia
Kävimme kaksi viikkoa sitten ajelulla Reposaaressa ja kun meillä oli aikaa ja ilmakin mitä kaunein, niin päätimme käydä samalla reissulla myös kävelyllä Junnilassa jossa olemme nuorina kummatkin käyneet riparin. Reissun kuvat purin koneelle kuitenkin vasta tänään ja kuvia katsellessa lumouduin kuinka kaunis paikka Junnila onkaan, kuin suoraan satukirjasta.

Junnila rakennettiin alunperin vuonna 1884 kunnallisneuvos Robert Junneliuksen kesänviettopaikaksi Reposaareen ja ympäristö muokattiin puistoksi. Apteekkari, myöhemmin kunnallisneuvos Robert Junnelius asui kesäisin perheensä kanssa huvilassaan. Junneliuksen kuoltua vuonna 1900 leski vietti Junnilassa kesänsä ja vielä 85-vuotissyntymäpäivänsäkin. Porin seurakunnat ostivat Junnilan vuonna 1947, josta lähtien siellä on järjestetty joka kesäkausi leiritoimintaa.




Junneliuksen huvila, leirikeskuksen vanha päärakennus, tuhoutui tulipalossa toukokuussa 1991. Vuonna 1993 valmistui tämä uusi päärakennus, jossa on sali ja pienempiä kokoontumistiloja sekä hiljentymishuone.

Lammen rannalla oli erikoinen, pyöreä "Ankkala", jossa ankkoja pidettiin talvisin. Vesi johdettiin lammesta putkia pitkin rakennuksessa olevaan altaaseen ja ankkahuonetta lämmitettiin uunilla. Puutarhassa oleili ankkojen lisäksi riikinkukkokin. Luonnonkivestä tehty rakennus punaisine tiilikattoineen ja kauniine tiilipilareineen oli kuin satujen lammenhaltijan kruunu. Kukkivat lumpeet, ulpukat ja kurjenmiekat lisäsivät vielä lammen satumaista viehättävyyttä. Nykyään ankkala toimii saunana.


Rannalta avautuu Selkämeren ulappa, mutta aivan meren tuntumassa on myös makeavetinen Junnilan lampi, mikä tekee paikasta ainutlaatuisen.

Yksityiskohta ankkalan portaikossa.




Toinen luonnonkivistä tehty, linnanraunioita muistuttava erikoisuus oli kylpylähuoneen ja puutarhan välisellä tasaisella alueella, ns. "pölkkyplaanilla", jonne alkuun paikkaa raivatessa oli jätetty isot puunrungot ja juurakot. Kun Junneliuksen tuttavia, nuoria ylioppilaita vietti täällä kesää, he rakensivat nämä muurit kuin muistoksi ja kiitokseksi huvilan isännälle.



Taustalla näkyvät vuonna 1988 rakennetut majoitustilat, jossa on 24 kahden hengen huonetta. Vuodepaikkoja on kaikkiaan 72 hengelle. Junnilassa oli myös aikaisemmin vuonna 1959 valmistunut ruokala- ja majoitusrakennus jossa itsekin ripariaikana tuli nukuttua. Rakennus kuitenkin purettiin ja korvattiin uudella vuonna 2006.

Lähteet: Pori-tieto ja porievl.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...